Φούρνοι Κορσεών
Οι Φούρνοι Κορσεών – Ικαρίας είναι ένα σύμπλεγμα νησιών νοτιοδυτικά της Σάμου και νοτιοανατολικά της Ικαρίας. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 17 νησίδες και βραχονησίδες, από τα οποία μόνο τα 2 μεγάλα, Φούρνοι και Θύμαινα κατοικούνται, ενώ η έκταση του είναι 45,2 τ. χλμ. Το σύμπλεγμα των νησιών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα βιοτόπων “NATURA 2000”.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων είναι το ιδανικό μέρος για να κάνει κάποιος ήρεμες, ξέγνοιαστες και ασφαλείς διακοπές.
Ο βασικός λόγος που επιλέγει για να έρθει κανείς στους Φούρνους είναι η αγνή φυσική ομορφιά του τοπίου και η θάλασσα, γιατί εμφανίζεται με το καλύτερο και πιο φιλικό για τον άνθρωπο πρόσωπό της. Η δαντελωτή ακτογραμμή του νησιού είναι εντυπωσιακά μεγάλη φτάνοντας περίπου τα 120 χιλιόμετρα σχηματίζοντας πολλές παραλίες, μικρές σε μέγεθος οι περισσότερες, ερημικές κάποιες από αυτές, βοτσαλόστρωτες, ή με άμμο με καθάρια διαυγή νερά σε όλες οι αποχρώσεις του γαλάζιου.
Αξιοθαύμαστες παραλίες
Πετροκοπιό
Ιδιαίτερη παραλία στα νότια των Φούρνων είναι η παραλία στο Πετροκοπιό. Είναι αρκετά μεγάλη με όμορφα λευκά βράχια καρφωμένα σχεδόν κάθετα στην άμμο. Υπέροχη βοτσαλωτή με λίγη άμμο παραλία και ιδιαίτερα καθαρά νερά. Σε δύο σημεία υπάρχουν μεγάλα βράχια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα χωρίζοντάς τη σε τρείς μικρότερες παραλίες. Στην περιοχή υπάρχουν ίχνη αρχαίας λατόμησης. Η πρόσβαση γίνεται από τη θάλασσα το δρομο ή από μονοπάτι.
Ελιδάκι
Ιδιαίτερη παραλία στα νότια των Φούρνων είναι η παραλία στο ελιδακι. Είναι αρκετά μεγάλη με όμορφα λευκά βράχια καρφωμένα σχεδόν κάθετα στην άμμο. Υπέροχη με άμμο στη παραλία και ιδιαίτερα καθαρά νερά.Η πρόσβαση γίνεται από τη θάλασσα το δρομο ή από μονοπάτι.
Ψιλή άμμος
Είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό των Φούρνων. Είναι σχετικά μικρή παραλία με ψιλή άμμο και διάφανα ρηχά νερά. Στην παραλία υπάρχει beach bar και γι’ αυτό προσελκύει πολύ νεολαία. Επίσης, διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Καμπί
Θεωρείται σημαντικό τουριστικό θέρετρο των Φούρνων. Η παραλία, με άμμο, βότσαλο και αρμυρίκια για σκιά, είναι αρκετά ήσυχη και προσφέρει τις βασικές υποδομές όπως καταλύματα, ταβερνάκια και μαγαζιά. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και συνήθως ήρεμα εξαιτίας του κλειστού κόλπου.
Βλυχάδα
Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο των Φούρνων, σε ένα μακρόστενο κόλπο με διάφανα ζεστά και πολύ ήρεμα νερά. Είναι ανοργάνωτη και ιδανική για απομόνωση, αφού είναι εύκολα προσβάσιμη.
Βιτσιλιά
Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο των Φούρνων, Ήσυχη και σχετικά μικρή παραλία με ανοιχτόχρωμη άμμο, ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρη θάλασσα.
Κασίδι
Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο των Φούρνων, σε ένα μακρόστενο κόλπο με διάφανα ζεστά και πολύ ήρεμα νερά. Είναι ανοργάνωτη και ιδανική για απομόνωση, αφού είναι εύκολα προσβάσιμη.
Αγία τριάδα
Βρίσκεται στο βόρειο άκρο των Φούρνων κοντά στο χωριό Χρυσομηλιά. Είναι μια σχετικά μικρή αλλά όμορφη παραλία με ήρεμα καταγάλανα νερά και με μεγάλα αρμυρίκια σχεδόν σε όλο το μήκος της ακτής.
Χρυσομηλιά
Στη βόρεια πλευρά του νησιού των Φούρνων (14 χλμ. από τον ομώνυμο οικισμό) βρίσκεται η παραλία της Χρυσομηλιάς με λεπτή άμμο και απάνεμα ρηχά πεντακάθαρα νερά. Στην παραλία υπάρχουν δυο μικρά ταβερνάκια.
Καμάρι
Βορειοανατολικά των Φούρνων είναι η παραλία Καμάρι. Πανέμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο. Διαθέτει εξαιρετικό βυθό μέσα στον οποίο διακρίνονται τα ερείπια αρχαίας πόλης. Υπάρχουν μερικά δέντρα για σκιά, ενώ στην περιοχή του οικισμού Καμάρι θα βρειτε ταβέρνα και καταλύματα.
Μπαλί
Βρίσκεται κεντρικά του νησιού των Φούρνων. Διαθέτει άμμο με βότσαλο και καθαρά νερά. Η πρόσβαση γίνεται είτε με αυτοκίνητο είτε μέσω θαλάσσης.
Πολιτιστικές Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις
Στις 17 Ιουλίου γιορτή της Αγ. Μαρίνας, γίνεται πανηγύρι στην Πλατεία του νησιού με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά φαγητά, με κύριο πιάτο την κοκκινιστή γίδα, παραδοσιακό φαγητό των Φούρνων.
Στο τέλος του Ιουλίου, ο Αλιευτικός Σύλλογος (Γλάρος) του νησιού σε συνεργασία με το Δήμο Φούρνων Κορσεών, διοργανώνουν την «ΓΙΟΡΤΗ ΨΑΡΙΟΥ» με ζωντανή μουσική, άφθονο κρασί και φρέσκο ντόπιο ψάρι.
Το πανηγύρι της χρονιάς γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο, στο λιμάνι του νησιού όπου το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Η ζωντανή μουσική συνοδεύει και αυτό το γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.
Στις 28 Αυγούστου γίνεται το τελευταίο πανηγύρι του καλοκαιριού στη μνήμη του Αϊ Γιάννη του Θερμαστή ή Αποκεφαλιστή, στον ομώνυμο οικισμό.
Συγκοινωνία προς και από τους Φούρνους
Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά σε καθημερινή σχεδόν βάση με τα νησιά της Ικαρίας και της Σάμου όπου υπάρχουν αεροδρόμια, καθώς και με το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά τρεις (3) φόρες την εβδομάδα.
Κύρια ασχολία των μονίμων κατοίκων είναι η αλιεία, η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Το οδικό δίκτυο (καινούργιο στο μεγαλύτερο τμήμα του) απλώνεται σε όλο το μήκος του νησιού συνδέοντας χωριά, οικισμούς και παραλίες.
Οι περισσότεροι οικισμοί βρίσκονται στο μεγαλύτερο νησί των Φούρνων με εξαίρεση τη Θύμαινα και την Κεραμειδού που βρίσκονται στο νησί Θύμαινα.
Στους Φούρνους ΠΡΕΠΕΙ να κολυμπήσεις, να εξερευνήσεις το βυθό, να περπατήσεις στην ακρογιαλιά, να ψαρέψεις, να επισκεφτείς τα μικρά ξωκλήσια, να φας στις ταβέρνες φρέσκο ψάρι πάνω στην άμμο, να γευτείς τοπικό θυμαρίσιο μέλι, να δεις το ηλιοβασίλεμα ψηλά στο βουνό, να ξεκουραστείς.